Το Κογιότ και οι Καρούκ
Οι Καρούκ είναι ένας από τους πολλούς λαούς που ζουν στη Βόρεια Καλιφόρνια, αλλά είναι πολύ διαφορετικοί από όλους τους άλλους. Η γλώσσα τους, η γενεαλογία τους και τα έθιμά τους είναι μοναδικά και δεν απαντώνται πουθενά αλλού στους Ιθαγενείς. Εκτός από τη σημασία που προσάπτουν στο Κογιότ. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή:

Οι Καρούκ (ή Καρόκ) είναι ο δεύτερος πολυπληθέστερος λαός Ιθαγενών στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών σήμερα. Ξεκίνησαν με πληθυσμό 1.500 ανθρώπων και, παρόλο που αντιστάθηκαν σθεναρά να έρθουν σε επαφή με τους λευκούς, ήρθαν και το 1910 αριθμούσαν 800. Η λέξη Καρούκ πάει να πει "ο λαός που ζει στο πάνω μέρος του ποταμού" μιας και ήταν μια από τρεις φυλές που παραδοσιακά ζούσαν πάντα στις όχθες του Κλάμαθ. Όπως και πολλοί άλλοι λαοί, φατρίες και φυλές Ιθαγενών των Η.Π.Α., έχουν μηνύσει πολλές φορές την κυβέρνηση για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Η γλώσσα Καρούκ είναι μοναδική και πολύ διαφορετική από τις γλώσσες που υπήρχαν και υπάρχουν στους γειτονικούς λαούς, αλλά δυστυχώς έχουν μείνει σήμερα ελάχιστοι που τη μιλούν, μιας και γενιά με τη γενιά σχεδόν όλοι πια σήμερα μιλούν Αγγλικά.
Είναι πολύ δημοκρατικός λαός, οι αποφάσεις παίρνονται με ψήφο αφού έχει συγκεντρωθεί όλη η φυλή ή φατρία και πάντα υπάρχει κάποιος συντονιστής. Οι σαμάνοι είναι γυναίκες και έχουν τον ρόλο του θεραπευτή. Σε καιρό πολέμου, αντίθετα με άλλους Ιθαγενείς που έσκιζαν το πάνω μέρος τους κεφαλιού των εχθρών τους αφήνοντάς τους ζωντανούς και σε αγωνία (σκαλπ), οι Καρούκ αποκεφάλιζαν τους εχθρούς τους και κρατούσαν τα κεφάλια τους για τρόπαια.

Έχουν κι αυτοί τους μύθους τους για Τη Μεγάλη Καταιγίδα που πλημμύρισε τον κόσμο και μπόλικους θρύλους με πρωταγωνιστή το Κογιότ. Φημίζονται για τα πλεκτά τους καλάθια που πάντα κατασκευάζονται από γυναίκες. Είναι τα πιο σφιχτοδεμένα και τα πιο ανθεκτικά. Οι Καρούκ έχουν οικογενειακούς τάφους και ποτέ δεν πρέπει να αναφερθεί το όνομα κάποιου νεκρού δυνατά, είναι ταμπού.
Οι Καρούκ συγκεκριμένα, έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην συντήρηση και διατήρηση του περιβάλλοντος εκδίδοντας τη μια μελέτη μετά την άλλη για καλύτερο έλεγχο πυρκαγιών με τη χρήση μικρότερων φωτιών σε εποχές που δεν υπήρχε κίνδυνος να εξαπλωθούν. Είναι μια μέθοδος την οποία χρησιμποποιούσαν για χιλιάδες χρόνια και που κι αυτή τους την έδειξε... το Κογιότ!
Το Κογιότ παίζει μεγάλο ρόλο σε μύθους κοσμογονίας πολλών Ιθαγενών. Κατά κάποιους το Κογιότ ήταν που έφτιαξε τον άνθρωπο, ενώ σίγουρα ήταν αυτό που έκλεψε τη φωτιά. Αν θυμάστε, σε παλιότερη ιστορία δυο κορίτσια είχαν δει το Κογιότ να καίει ένα δέντρο. Το Κογιότ είναι ο αντίστοιχος Εωσφόρος, ο Προμηθέας που αγάπησε τους ανθρώπους και ήθελε να τους βοηθήσει να ζήσουν καλύτερα. Χωρίς να τιμωρηθεί όμως. Τα σκούκαμ ήταν τέρατα σαν τον μυθικό Μεγαλοπόδη, ψηλά και δίποδα άγρια θηρία, δημιουργημένα ταυτόχρονα με το Κογιότ, αλλά όχι από τον Μεγάλο Μανιτού, από ένα άλλο πνεύμα, κακό. Για αυτά όμως θα πούμε μια άλλη φορά.
Πηγές:
- www.wikipedia.org και για τα skookum